Print Friendly, PDF & Email
/
  • English
  • / f

    Dom Z

    ap_dom_1

    Dom w Zaprężynie

    lokalizacja: Zaprężyn k/Wrocławia
    powierzchnia zabudowy: 200 m²
    powierzchnia użytkowa: 140 m²
    typ: koncepcja / projekt budowlany
    inwestor: prywatny
    autor: arch. Arkadiusz Popiela
    data: 2015 r.

    Teren na którym będzie zlokalizowany dom znajduje się w małej wsi na północ od Wrocławia około 25 km od centrum miasta i zgodnie z zapisami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego znajduje się w strefie ochrony krajobrazu Wzgórz Trzebnickich. W tak malowniczej okolicy dostępna była dość trudna z kilku powodów działka pod budowę domu jednorodzinnego. Ponad 12 arowa, gęsto zadrzewiona parcela, na południowym stoku z dojazdem od strony południowej nie była standardowym miejscem pod budowę wymarzonego domu mieszczącego się w rozsądnym budżecie. Z jednej strony doskonała lokalizacja na południowym stoku górującego nad okolicą małego wzniesienia a z drugiej niekorzystne usytuowanie drogi dojazdowej przebiegającej w spadku od strony południowej i umożliwiającej wjazd na działkę tylko w jednym miejscu. Takie usytuowanie drogi utrudnia zagospodarowanie prywatnej strefy ogrodowej domu, rozsądne rozplanowanie rzutów budynku, gwarantujące wykorzystanie słońca przy gęstym zadrzewieniu, właściwe doświetlenie budynku i jednocześnie zapewniające prywatność mieszkańcom. Po analizie wielu możliwych koncepcji i odrzuceniu rozwiązań atrakcyjnych ale kosztownych, zdecydowaliśmy się na projekt, który spełniał oczekiwania funkcjonalne i był w zasięgu możliwości finansowych. Powstał projekt skromnego, wpisującego się w wiejskie otoczenie domu o rzucie rozplanowanym na 3 poziomach funkcjonalnych. 1 poziom – garaż i strefa gospodarcza dostępna z wewnętrznej drogi dojazdowej. 2 poziom – gabinet/pracownia, 3 poziom – strefa wejściowa i mieszkalna. Pierwszy najniżej położony poziom gospodarczo garażowy obsypany od strony zachodniej humusem pozyskanym z wykopów pod fundamenty będzie stanowił barierę akustyczną i wizualną wydzielającą strefę prywatna domu od drogi dojazdowej do budynku. Strefa wejściowa do budynku, znajdująca się od strony wschodniej prowadzi do części mieszkalnej, do pracowni i na dostępny z pokoju dziennego południowy taras wydzielony tylną ścianą garażu tworząc niskie atrium otwarte na ogród od strony zachodniej. Na poddaszu znajduje się dostępny z korytarza kolejny taras z którego podziwiać można malownicze, usiane wzgórzami okolice oraz wysokie drzewa rosnące na działce, traktowane przez nas jako bonus, który otrzymaliśmy przy zakupie działki.

    G:materiały na stronędom Zaprężyndo gazetyPZT Zaprezyn M

    sytuacja

    G:materiały na stronędom ZaprężynDom Zaprężyn 21.03.201

    rzut parteru

    G:materiały na stronędom ZaprężynDom Zaprężyn 21.03.201

    rzut poddasza

    G:materiały na stronędom ZaprężynDom Zaprężyn 21.03.201

    przekrój

    ap_dom_2

     

    Budowa

     

     

    IMG_0107

     



    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *